Κάντε κλικ πάνω στη φωτογραφία για να τη δείτε σε μεγέθυνση
Η Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής όπως ήταν μέχρι το Νοέμβριο του 1988
Το ιστορικό της Ιεράς Μονής Αγίας Παρασκευής σε τοιχογραφία σε έξι εικόνες. Στο μέσον ο Μακαριστός Μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου κ.κ. Σπυρίδωνας, δίπλα η Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Μαριάμ, ο συγγραφέας και ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητρόπολης Μυτιλήνης κ. Σωτηρίου, μετά της συζύγου του αριστερά και δεξιά η ευλαβιστάτη πρεσβυτέρα κα. Στυλιανή Πλευράκη.
Η Ιερά Μονή της Αγίας Παρασκευής λειτουργεί προ πολλών αιώνων. Επί πεντακόσια (500) χρόνια εφέρετο ως Μετόχιον της Ιεράς Μονής Παναγίας Εικοσιφοινίσσης Παγγαίου. Στην βουλγαρική κατοχή οι Βούλγαροι διά εμπρησμού πυρπόλησαν την Ιερά Μονή και έγιναν όλα στάχτη.
Σε εντοιχισμένη πλάκα στην είσοδο του Ιερού Ναού αναγράφει: "Ο Ιερός ούτος Ναός ανακαινίσθη εν έτει 1904 δαπάναις της Παναγίας Εικοσιφοίνισης Παγγαίου επί Ηγουμένου Αρχιμανδρίτου Δαμασκηνού Βαφείδου".
Το Νοέμβρη του 1988 αναλαμβάνει η Ηγουμένη Μαριάμ και άρχεται η ανοικοδόμηση της Ιεράς Μονής.
Η ανοικοδόμηση συνεχίζεται. Η Ιερά Μονή ανοικοδομείτε ως το έτος 2004 με την ανοικοδόμηση και πολλών άλλων κτιρίων απαραιτήτων για την λειτουργία της Ιεράς Μονής.
Πανοραμική άποψη της Ιεράς Μονής Αγίας Παρασκευής όπως είναι σήμερα.

Με την ανταλλαγή του πληθυσμού μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, διωγμένες έξη μοναχές που εμόναζαν στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ιμαίρων Χαλδείας Πόντου, μετέφεραν μαζί των τις Ιερές Εικόνες του Τέμπλου της εκεί Ιεράς Μονής .Οι ευλογημένες αυτές μοναχές έφτασαν στην επαρχία Δράμας και εκεί με την προτροπή του Δεσπότου Δράμας Λαυρεντίου (ο οποίος είχε έρθει κι αυτός από τον Πόντο δύο έτη νωρίτερα, το έτος 1922 εγκαταλείποντας την Ιερά Μητρόπολη Χαλδείας Κερασούντος), Ιερά Μονή Παναγίας Εικοσσιφοίνισης παρεχώρησε στις έξι αυτές αδερφές μοναχές το Ιερό Μετόχιόν της, την Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής και από το έτος 1924 με βασιλικό διάταγμα του βασιλέως Παύλου του Α΄ το Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής ανακηρύχθηκε επισήμως ανεξάρτητη Ιερά Μονή
.
Είναι δε η ΠΡΩΤΗ Γυναικεία Ιερά Μονή, που ελειτούργησε σε ολόκληρη την Ελληνική μας Μακεδονία.
Η Ιερά Εικόνα της Οσιοπαρθενομάρτυρος Αγίας Παρασκευής είναι μία από τις Θαυματουργές Εικόνες που τιμώνται στην χάρη της και επιτελεί πλήθος Θαυμάτων στους ευλαβείς προσκυνητάς της Ιεράς Μονής που καταφεύγουν στην χάρη Της.
Το Μοναστήρι αυτό με την πάροδο του Χρόνου είχε γίνει ακατάλληλο προς κατοίκηση και είχε μείνει χωρίς μοναχές.
Η χάρις της Οσιοπαρθενομάρτυρος Αγίας Παρασκευής όπως πάντοτε δεν εγκατέλειψε την Ιεράν Της Μονήν. Κατά την Αγία ημέρα της εορτής της αποτομής της Κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου, επαρουσίασε όλως Θαυματουργικώς, την δραστήρια και πνευματικώς καταρτισμένη στην Μοναχική ζωή και πολιτεία, Ηγουμένην Μαριάμ Ανδρεάδου εκ Δράμας, με πείρα πολλών ετών της Μοναχικής ζωής, η οποία εγκατεστάθη εις την ερειπωμένην αυτήν Ιεράν Μονήν, μαζί με την σάρκα Μητέρα της Θεοφανώ μοναχής, η οποία εμόνασε από την αρχή μαζί με την κόρη της εις την ιστορικήν αυτήν Ιεράν Μονήν της Λαοφιλούς Αγίας μας Παρασκευής.
Η δραστήρια νέα Ηγουμένη με τον ζήλο και την φλόγα που έχει προς τον Νυμφίο Της Χριστό και την Μοναχική Πολιτεία, σε διάστημα τεσσάρων ετών, προέβη εις Ριζική μοναστηριακή ανοικοδόμηση με ταις Πρεσβείαις της Οσιοπαρθενομάρτυρος Αγίας Παρασκευής, η οποία την εδιάλεξε και την εχρησιμοποίησε άξιο εργαλείο Της. Τώρα δε προχωρεί και εις την ανοικοδόμηση Ιερού Ναού προς τιμήν των Θαυματουργών Αγίων Ραφαήλ-Νικολάου και Ειρήνης εις την Ιεράν Μονήν της Αγίας Παρασκευής, (ο οποίος έχει ανοικοδομηθεί και εντός του οποίου Ιερού Ναού οι ευλαβείς προσκυνητές και προσκυνήτριες της Ιεράς Μονής μπορούν να προσκυνήσουν τον μικρό Δεξιό Δάχτυλο του Αγίου Ραφαήλ καθώς και τεμάχια Ιερών Λειψάνων των θαυματουργών Αγίων Ραφαήλ , Νικολάου και Ειρήνης).

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
Ο ΖΙΧΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝ